Otthonunkban a legtöbb időt a hálószobában töltjük, és a legtöbbet használt bútor az ágy. Egészségünk érdekében fontos, hogy az alvás nyugodt és pihentető legyen, sokat tudnának mesélni erről az alvászavarral küzdők. Márpedig az alvás a vízágyban kellemes, nyugodt és pihentető.

Sokan azt sem tudják, hogy a vízágy alvásra is használható. Pedig a vízágy elsődlegesen arra készül, hogy a különféle alvászavarokkal küzdő, illetve a kényelemre vágyó emberek megtalálják a hozzájuk illő legkényelmesebb ágyat, matracot. A vízágy mára kiforrott technológiával előállított, teljesen biztonságos, egyszerű felépítésű, azonban minden porcikájában egyedi fekhely.

Vízágy, avagy a lebegő alvás titka

Európában a puha falú vízágy a legelterjedtebb, a legegyszerűbb vízágyat szabadon álló vízágynak nevezik, mert az ágyat nem keret tartja, hanem a matrac alá épített „dobogó”. Ennek a dobogónak kettős a rendeltetése, egyrészt megadja a fekhely magasságát, másrészt megtartja magát a matracot. A dobogót úgy képezték ki, hogy a matrac és a rajta fekvő(k) mintegy 800–1200 kilogrammos tömegét biztonságosan megtartsa.

 

A vízágy felépítése

A vízágy matraca különleges fóliából készült zárt rendszer, amelyen van egy feltöltő-leeresztő nyílás. Természetesen a vízágyban szállításakor, összeállításakor, szétszerelésekor a matracban nincs víz, mivel így nehéz lenne mozgatni. Feltöltés után a matrac a méretétől függően 400–800 liter vizet tartalmaz, ami 400–800 kilogramm.

Tévhit, hogy a vízágy hullámzik, és ezért alkalmatlan az alvásra. A matrac gyártásakor – a vevő igényei szerint – meghatározott számú hullámcsillapító réteget helyeznek el, ezáltal a matrac hullámzása teljesen lecsökkenthető. A régóta vízágyban alvók többnyire csillapításmentes, úgynevezett free flow matracon alszanak.

Vízágy, avagy a lebegő alvás titka

A kiforrott gyártási technológiának köszönhetően szinte kizárt, hogy a matrac kiszakadjon, illetve hogy egyszerűen kilyukadjon, de ha ez mégis előfordulna, akkor a matrac köré helyezett biztonsági fólia megakadályozná a víz elfolyását.

A matrac alá fűtő panelt helyeznek el, amely a víz hőmérsékletét szabályozza. A víz hőmérséklete fűtés nélkül szobahőmérsékletű lenne, ez pedig nem elég. A vízágy matracát levehető, mosható huzat borítja. A huzat különféle anyagban és mintával készülhet.

Vízágy, avagy a lebegő alvás titka

A vízágy, mint fekhely

A vízágy matraca teljesen felveszi a test formáját, sokkal inkább, mint más, a matracokban használt anyag (szivacs, kókusz, szalma…).
A vízágy teljesen allergiamentes, a huzat kimosásán kívül a matrac felületének tisztára törlésével, fertőtlenítésével 100 százalékban szennyeződésmentesre lehet varázsolni a vízágyat.

A vízágyban az alvás kellemes, nyugodt és pihentető. Ennek oka, hogy a mélyalvási szakasz jóval hosszabb. A temperált és a testhez igazodó vízágyban pillanatok alatt álomba szenderülünk, és kevesebbet forgolódunk elalvás előtt, mint más matracokon. A vízágy matraca nem tud kigödrösödni. Ez a víznek, mint matrac töltőanyagának az egyenes felszínre való törekvése miatt van.